Onze missie.
Groei door aandacht.
Wij verzorgen onderwijs, opvoeding en opvang aan kinderen van drie t/m twaalf jaar op Curaçao gebaseerd op het Nederlands onderwijssysteem.
Op de Meander is er groei door aandacht. Wij staan voor een optimale, brede ontwikkeling voor ieder individu binnen een excellent pedagogisch klimaat met aandacht voor 21 century skills.
Dit doen wij door het creëren van een veilig pedagogisch klimaat met aandacht voor zelfstandigheid, respect voor elkaar en eigenaarschap van de leerling. Zo vormen wij een optimale leeromgeving met de ambitie om leerlingen modern onderwijs te bieden en hen optimaal te ondersteunen bij hun ontwikkeling.
We staan voor een kwalitatief, breed en gedifferentieerd onderwijsaanbod. Met persoonlijke aandacht spelen we, binnen een klassikale situatie, in op individuele behoeften. Daarbij is het doelgericht werken een belangrijk speerpunt. Door samenwerking creëren wij verbinding en betrokkenheid tussen ieder individu binnen onze school.
De Meander is een lerende organisatie waarbinnen ieder betrokken individu constant in beweging en ontwikkeling is.
Doelgericht
Wij streven naar doelgericht onderwijs. De doelen waaraan wij werken zijn duidelijk voor de leerkracht, de leerling en de ouders. De doelen zijn zichtbaar en worden gedeeld met ouders.
Wij zetten verschillende werkvormen in om de doelen te behalen waarbij de methode niet leidend is. Afwisselende werkvormen, samenwerkingsopdrachten en bewegingsactiviteiten maken de betrokkenheid van de leerlingen groot. Hoe hoger de betrokkenheid, hoe groter het leerrendement.
Oplossingsgericht denken is voor ons van groot belang. Daarbij denken wij in mogelijkheden en niet in beperkingen.
Respect & Veiligheid
Wij bieden een optimaal pedagogisch klimaat met respect voor elkaar waarin een kind zich veilig kan ontwikkelen en zichzelf kan zijn. Je veilig voelen is essentieel om tot ontwikkeling te komen. Veiligheid betekent ook dat leerlingen, ouders en leerkrachten zich gezien, gehoord en geaccepteerd voelen en dat ze ervaren dat ze erbij horen.
Daarbij vinden wij het uitdragen van respect voor elkaar en de omgeving waarin wij ons bevinden van groot belang.
Gelijkwaardigheid en ruimte voor diversiteit zijn hier onderdeel van. We behandelen elkaar met respect, veiligheid en verantwoordelijkheid.
Wij werken met de gouden en zilveren weken, er zijn duidelijk schoolregels waar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor is. Er zijn klassenregels zichtbaar in de groep en de leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie op het gebied van omgang met elkaar.
In Ontwikkeling
Wij geloven in een brede & optimale ontwikkeling voor ieder individu.
De Meander is een lerende organisatie welke constant in beweging en ontwikkeling is, niet alleen de schoolorganisatie maar ook de leerlingen en het team. Binnen het onderwijsteam leren wij met en van elkaar door middel van klassenconsultaties, studiedagen en taakgroepen.
Ontwikkeling stimuleren wij door het aanbieden van afwisselende werkvormen in een rijke en betekenisvolle leeromgeving. Door professionele begeleiding bevorderen wij de groei en stimuleren wij ieders potentie vanuit eigen mogelijkheden en diversiteit. Jezelf ontwikkelen is een continu proces van reflecteren en leren.
Veiligheid en vertrouwen vormen de basis om tot ontwikkeling te komen.
Eigenaarschap
Leerlingen die eigenaar zijn van hun eigen leerproces zijn betrokken, gemotiveerd en behalen de voor hen hoogst haalbare resultaten.
Drie pijlers die daarbij belangrijk zijn voor het onderwijs op De Meander;
– Samenwerken
– Zelfstandigheid
– (eigen) Verantwoordelijkheid
Deze drie pijlers hebben een grote rol gespeeld bij het oprichten en vormgeven van De Meander en vormen de basis voor het eigenaarschap van de leerlingen.
Vanaf groep 4 zijn leerlingen aanwezig bij het rapportgesprek in februari en werken zij aan hun eigen ik-rapport.
Binnen de school zijn flexplekken gecreëerd waar leerlingen de ruimte krijgen om buiten het lokaal (samen) te werken.
In alle groepen werken wij met een weektaak en worden er regelmatig coöperatieve werkvormen ingezet.
Verbinding
Samen bereik je meer. Wij vinden het belangrijk om in verbinding te staan met onze omgeving.
Op De Meander zien wij ouders als partner, waarin ouders en school vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid werken aan de brede en optimale ontwikkeling van het kind/de leerling.
Door schoolbrede- en groepsdoorbroken activiteiten zorgen wij voor verbinding tussen de leerlingen. Daarnaast ligt de focus op samenwerken, zowel binnen de groep als schoolbreed.
Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen goed leren samenwerken.
Wij besteden veel aandacht aan vaardigheden die van groot belang zijn om goed te kunnen samenwerken. Zo leren wij de leerlingen om naar elkaar te luisteren, te overleggen en compromissen te sluiten.
Vanaf 1 augustus 2020 zijn wij officieel aangesloten bij de stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland).
De school verkrijgt een accreditatie wanneer het voldoet aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs. Een accreditatie betekent toezicht en steun vanuit de stichting NOB, een bezoek van de onderwijsinspectie en het ontvangen van een subsidie van het Ministerie van OCW.
De onderwijsinspectie bevordert en beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Ook scholen in het buitenland die bij NOB zijn aangesloten staan onder toezicht van de onderwijsinspectie en worden 1 keer per 4 jaar door een inspecteur bezocht. Download hier ons inspectierapport van 2022.
De Meander bestaat sinds juni 2022 uit een dagelijks bestuur (directie) en een raad van commissarissen.
De raad van commissarissen is een intern orgaan van de rechtspersoon dat toezicht houdt op het dagelijks bestuur en dit adviseert en ondersteunt. De raad van commissarissen is een orgaan op afstand van de school, maar neemt wel gedegen kennis van wat er in de school speelt. Dit kan bijvoorbeeld door werkbezoeken en vergaderingen.
De raad van commissarissen ziet toe op het beleid en het beheer van het bestuur. De raad van commissarissen kijkt naar de resultaten, maar ook naar eventuele risico’s. Ook controleert de raad van commissarissen of de wetten en regels nageleefd worden. Verder let de raad van commissarissen op de integriteit van de bestuurders en – als dat van toepassing is – de identiteit van de school. De raad van commissarissen houdt ook in de gaten of de school doelmatig en efficiënt werkt.
De leden van de raad van commissarissen.
Voorzitter: Sarah Numan
Secretaris: Lieke Schäfer
Penningmeester & financiële strategie: Marcel Schaareman en Annet Kooistra
Als school staan we stil bij mensen binnen onze maatschappij die het niet zo goed hebben als wij.
Tijdens de Sinterklaasperiode houden we altijd een inzamelingsactie van tweedehands kleding en speelgoed. Wanneer mogelijk, sponsoren we verschillende goede doelen, bijv. door tijdens de kerstmarkt een deel van het opgehaalde geld te doneren. Tijdens de carnavalsperiode proberen we ons thema of onze vieringen te koppelen aan een goed doel of een lokale instantie.